Епідемія дитячого алкоголізму

Дитячий організм менш стійкий до алкоголю, саме тому з кожним роком дітей, які питають, ставати все більше і більше. Нещодавно молоді люди починали цікавитися спиртними напоями, як правило, після вісімнадцяти років. Сьогодні безліч хлопці у віці десяти років, у якомусь вигляді, але вже встигли спробувати алкоголь. Не рідко в парку на вулиці можна побачити дітей шкільного віку зі слабоалкогольним напоєм. Їм здається, що випиваючи вони виглядають дорослішими, вони набувають великого авторитету серед однолітків. Однак у них немає самоконтролю щодо випивки. Часто це призводить до серйозної алкогольної інтоксикації. Так як у молодому організмі підлітка відбувається розвиток та становлення важливих систем, вплив алкоголю на них призводить до жахливих наслідків у майбутньому. І особливо, алкоголізм руйнівний для психіки і після лікування дитина не може повернутися до нормального стану. Адже в організму на момент початку хвороби ще не було сформовано цього нормального стану.

Останнім часом з'явився культ пива, яке перетворилося на масовий напій замість газування. Підлітки швидко до нього звикають, навіть не помічаючи, що стають справжнісінькими пивними алкоголіками. І, як правило, порушується пам'ять, інтелект, абстрактне та логічне мислення, емоційний стан дитини.

Низка причин передує підлітковому алкоголізму. Одна з них це модель поведінки батьків та дорослих на різних святах, за якими у дитини складається враження, що всі збираються заради випивки, а не самої події. Бувають і ситуації коли самі батьки легковажно дають дітям скуштувати пиво чи вино. Адже навіть епізодичне вживання невеликих кількостей алкоголю в дитячому віці відбивається на розвитку дитини. Ще страшнішим є вроджений алкоголізм. Дітлахи, чиї батьки зловживали в період зачаття та при вагітності, тільки з'явившись на світ, вже привчені до дози алкоголю. Тому тяжкість біди дитячого алкоголізму цілком лягає на плечі їхніх батьків.

Пияцтво серед дітей властиве не лише неблагополучним сім'ям. Найчастіше навпаки, вживати спиртне раніше за однолітків починають підлітки із цілком нормальних сімей. Причиною стає неувага батьків до своїх дітей. Тому викоренити дитячий алкоголізм вдасться лише тоді, коли дорослі підберуть правильний підхід до своїх дітей, зможуть вникнути у їхні проблеми та візьмуть участь у їх вирішенні. Дитина повинна відчувати, що батьки її щиро люблять і цікавляться її життям. Тоді він не йтиме зі своїми переживаннями та труднощами на вулицю, щоб із друзями топити їх у пляшці.