Смерть від алкоголізму відомих людей

Ці знамениті люди могли б! ще більше творити якби не алкоголь.

Великий і відомий російський композитор Модест Петрович Мусоргський залежав від алкоголю. В останні роки життя впадав у тривалі запої. Це заважало йому закінчити роботу над новими творами. Композитор помер 16 (28) березня 1881, у віці всього 42-х років у військовому госпіталі. Смерть сталася внаслідок чергового нападу білої лихоманки.

Брат А. С. Пушкіна Лев Сергійович був дуже запійною людиною. Він міг вживати вино у дуже велику кількість і робив це безперервно. Збереглася книга «Про запою та про лікування оного. Твір Доктора К. Бріль-Крамера. Москва. В Університетській Друкарні. 1819», яку Пушкін збирався подарувати братові і навіть зробив на ній напис: «Милостивому Государю Братцю Леву Сергійовичу Пушкіну». Факсиміле написи відтворено в «Літературній Спадщині» № 16-18, стор 777.

На алкогольну залежність страждав Леонід Андрєєв. 1905 року молодший співробітник клініки нервових хвороб у Москві Георгій Прибутков написав у медичному висновку, що у Андрєєва бували напади депресії та тривожності, мігрені, страх божевілля.

Саме з цієї причини Леонід Андрєєв почав вживати алкоголь у великій кількості. Він вважав, що це його єдиний порятунок від жахів.

Відомий усіма Олександр Блок страждав на запої, про що йдеться в його творчості:

У моїй душі лежить скарб,

І ключ доручено тільки мені!

Ти право, п'яне чудовисько!

Я знаю: істина у вині.

Є свідчення сучасників про запої Сергія Єсеніна. Завдяки алкогольним запоям Єсенін став агресивною людиною. Були такі випадки, коли під час розпивання спиртного Єсенін у пориві агресії та гніву міг ударити свого товариша по чарці пляшкою по голові. Саме такі запої та емоційний стан Єсеніна привели згодом до білої гарячки. У результаті Сергій Єсенін опинився у психіатричній клініці. Дружина Айседора Дункан (дружина Єсеніна) була любителькою випити. Ходили чутки, що саме вона спаювала свого чоловіка. Щодо цього звинувачення думки поділяються.

Але всю ніч безперервно, до зорі,

Шум і гам у цьому лігві моторошним,

Я читаю вірші повіям

І з бандитами жарю спирт.

Олександр Фадєєв став жертвою винопиття. Свідчення сучасників свідчать, що вони спровокували його самогубство.

Венедикт Єрофєєв стану алкогольного сп'яніння присвятив твір «Москва-Півнята». Сам автор неодноразово впадав у тривалі та численні запої.

Відомий поет Микола Рубцов часто випивав зі своєю дружиною Людмилою Дербіною. Вони нерідко прибували у тривалих запійних станах. В один із таких запоїв у нападах білої гарячки Людмила Дербіна вбила свого чоловіка Миколу Рубцова.

Володимир Висоцький помер і причина тому алкоголь та вживання наркотичних препаратів. Висоцький страждав від алкогольних запоїв та залишив нас у розквіті своєї творчої діяльності.

Олег Даль майже половину свого життя провів у страшних запоях. Адже він був дуже талановитим актором. Він постійно отримував пропозиції, але так само постійно змушений був від них відмовлятися.

Знаменита французька співачка Едіт Піаф – це одна з найвідоміших жінок, яка впадала у запої. Вона померла, так і не доживши до свого 50-го. Коли Едіт Піаф напивалася, вона ставала дратівливою, постійно кричала на всіх, вона ставала абсолютно неадекватною людиною. Був відомий навіть випадок, коли вона вдарила порожньою пляшкою з-під вина свого імпресіо.

Футболіст Гердт Мюллер був найкращим в історії Німеччини. І він також став жертвою «зеленого змія».

Галкін Владислав Борисович - помер 26.02.2010 (38 років) - російський кіноактор; серцева недостатність унаслідок алкогольного сп'яніння.

Іванов, Андрій Євгенович - помер 19.05.2009 (42 роки) - російський футболіст, чемпіон Росії; алкоголізм.

Алан Уотс - Alan Watts - помер 16.11.1973 (58 років) - філософ. Причина смерті – алкогольне сп'яніння.

Джон Беррімор - John Barrymore - помер 29.05.1942 (60 років) - американський актор. Страждав на запої і помер у стані алкогольного сп'яніння.

Брендан Бехан - Brendan Behan - помер 20.03.1964 (41 рік) - ірландський письменник. Причина смерті – алкогольне отруєння.

Джордж Бест - George Best - помер 25.11.2005 (59 років) - англійський футболіст. Як з'ясувалося пізніше страждав на алкоголізм.

Джон Бонем - John Bonham - помер 25.09.1980 (32 роки) - барабанщик Led Zeppelin. Як з'ясувалося пізніше, регулярно випивав та став жертвою нападу білої гарячки.

Роб Баку – Rob Buck – помер 19.12.2000 (42 роки) – американський музикант, це ще одна жертва «зеленого змія».

Річард Бартон – Richard Burton – помер 5.08.1984 (58 років) – швейцарський актор. Він помер від крововиливу в мозок в момент похмільного синдрому, що важко протікає.

Девід Байрон - David Byron - помер 28.02.1985 (38 років) - англійський музикант, який страждав на алкоголізм.

Трумен Капоте - Truman Capote - помер 25.08.1984 (59 років) - американський письменник. Йому було поставлено страшний діагноз цироз печінки на тлі надмірного вживання алкогольних напоїв. Незабаром він помер із цієї причини.