Життя до та 

після реабілітації



Життя без наркотиків

Чи можна повернутись до нормального життя після систематичного вживання наркотиків? Вкрай рідко зустрічаються наркомани, які здатні без сторонньої допомоги утримуватися від вживання наркотичних препаратів.

Під час проходження лікування в реабілітаційному центрі залежна людина знаходиться під наглядом фахівців, тому ймовірність використання наркотиків зводиться до нуля. Однак, опинившись удома, у колишнього пацієнта з'являється спокуса повернутися до минулого способу життя.

Саме в такий час рідні та близькі люди повинні надати посильну значну підтримку і допомогу у вирішенні питань, що стоять перед хворим: чи варто продовжувати освіту, чи створювати сім'ю, чи займатися спортом, чи розпочинати трудову діяльність.

Ухвалення остаточних рішень лягає на плечі хворого. На жаль, багато хто з них не вірить у існування життя без наркотиків.

Ті, хто каже, що вилікуватися остаточно неможливо, мають слабку силу волі і, можливо, не хочуть власного одужання.

Корисно в такій ситуації наводити приклади, коли звичайні люди чи знаменитості, раніше залежні від наркотичних речовин, нині живуть повноцінним життям.

На жаль, життя колишнього наркомана, це зовсім не те, звичне життя, тепер доводиться багато в чому відмовляти, наприклад, від зустрічей з колишніми друзями, які досі сидять на голці.

Дуже часто до реабілітаційних центрів наркомани потрапляють на прохання рідних людей, хоча самі не бажають проходити лікування. Фахівцям складно працювати з такими не замотивованими пацієнтами, які намагаються якнайшвидше втекти з палати і попрямують на пошуки нової дози.

Щоб лікування приносило користь, залежна людина має знайти в собі сили самому відмовитися від згубної звички та прийняти правильне рішення – рішення про одужання. Для такої мети створено багато реабілітаційних центрів, де кожен зможе отримати ще й кваліфіковану психологічну допомогу.

Наркоманія піддається лікуванню, складно, але все ж таки піддається. Важливо всім членам сім'ї не залишатися осторонь, а йти на тісний контакт із психологами, які допоможуть побудувати правильну поведінку щодо хворого.

Наркоманія - це ще не остаточний вирок, а один із видів хвороби, яку можна вилікувати. Головне, вірити в зцілення та хотіти його.